مدار آمپلی فایر
pcb آمپلی فایر tda7294

معرفی آی سی TDA7294 همراه پروژه عملی

آی سی TDA 7294 از دسته آمپلیفایرهای با کیفیت HiFi ساخت شرکت ST می باشد که در کلاس AB طراحی و ساخته شده است و در بسیاری از محصولات رایج در بازار حتی اسپکیرهای مانیتورینگ بکار گرفته شده است . تغذیه این آی سی بصورت دوبل می باشد و حداکثر ولتاژ 40Vdc ± را میتوان بر تغذیه این آمپلی فایر اعمال کرد ، در طبقه خروجی TDA7294 از ماسفت قدرت با تکنولوژی DMOS استفاده شده است .
حداکثر توان قابل ارائه به بار100 وات در برگه مشخصات بیان شده است .
با توجه به HiFi بودن این آمپلی فایر این نکته را باید مد نظر داشت که گرمای تولید شده آن زیاد می باشد و در توانهای بالا حتما باید از یک هیت سینک بزرگ برای خنک کردن آن استفاده نمود ، یکی از نقاط ضعف
آی سی ها تولید گرمای زیاد آنها می باشد به همین خاطر در اسپیکرهای پر قدرت همیشه از مدارهای آمپلی فایر ترانزیستوری استفاده می شود. البته باید در نظر داشت طراحی آمپلی فایرهای ترانزیستوری به علم و تجربه بالایی نیاز دارد . در یک آمپلی فایر ترانزیستوری باید مدارات جانبی نیز به آن اضافه نمود تا از خطرات احتمالی مانند اتصال کوتاه، پلاپ خروجی، افتادن ولتاژ در خروجی و آسیب رسیدن به بلندگوها جلوگیری نمود ، محافظ حرارتی برای جلوگیری از داغ شدن نیز از دیگر مسائلی است که باید در طراحی مد نظر قرار داد.
این آمپلی فایر توانایی راه اندازی بلندگوهای 4 و 8 اهم را دارا می باشد . از ویژگی های بسیار خوب این آی سی دارا بودن مدار تاخیر داخلی برای جلوگیری از نویزهایی می باشد (پلاپ) که هنگام روشن و خاموش نمودن برخی از آمپلی فایر ها شنیده می شود.

تعدادی از مشخصات این آی سی را که در DATA SHEET ذکر شده :

  • ولتاژ عملکرد بالا 40vdc±
  • طبقه خروجی DMOS
  • توان خروجی بالا( حداکثر 100 وات)
  • قابلیت MUTE و STAND-BY
  • نداشتن نویز روشن و خاموش شدن
  • اعوجاج بسیار پایین
  • نویز خیلی کم
  • محافظت در برابر اتصال کوتاه
  • خاموش شدن در هنگام داغ شدن بیش از اندازه

در شکل فوق بلوک دیاگرام داخلی و مدار راه اندازی این آی سی را مشاهده می کنید ، همانطوری که مشاهده
می کنید راه اندازی این آمپلی فایر بسیار ساده می باشد و با تعداد کمی المان جانبی می توان این آی سی را راه اندازی نمود .

در برگه اطلاعات این آی سی یک مدار برای اتلاف توان کمتر ذکر شده که البته این طرح برای تمام آمپلی فایرها قابل استفاده می باشد.

مدارت آمپلی فایر آنالوگ اصولا بر این پایه هستند که اگر مثلا ولتاژ اعمال شده به آمپلی فایر 40 ولت باشد و ولتاژ اعمال شده به بلندگو 25 ولت باشد ، 15 ولت باقیمانده روی ترانزیستور قدرت افتاده و متناسب با جریان عبوری، روی ترانزیستور های قدرت اتلاف توان خواهیم داشت .
حال به شکل فوق دقت کنید متوجه میشوید که دو ولتاژ 20 و 40 ولتی به آی سی اعمال شده ، عملکرد مدار به این صورت می باشد که هنگامی که ولتاژ خروجی کمتر از 20 ولت می باشد ولتاژ 20 ولت روی آی سی قرار دارد و بلافاصله که ولتاژ خروجی از 20 ولت بیشتر شد از طریق ترانزیستورهایی که در شکل ملاحظه می کنید (bdx53 – bdx54) ولتاژ 20 ولتی از آی سی برداشته شده و ولتاژ 40 ولتی اعمال میشود در نتیجه ما در ولتاژ های پایین افت ولتاژ کمتری روی آی سی داریم و طبیعتا توان تلفاتی کاهش چشمگیری خواهد داشت اما همانطوری که ملاحظه میفرمایید باید از مدارت جانبی استفاده نمود و این موضوع باعث پیچیده شدن طراحی و مدار چاپی می شود ، باید مد نظر داشت که تعدادی از ترانزیستور ها ی اضافه شده بعلت عبور جریان و گرم شدن باید به هیت سینک متصل شوند. دربرگه اطلاعات یک PCB پیشنهادی ذکر شده که در شکل زیر آنرا ملاحظه می کنید.

همچنین این آی سی قابلیت استفاده بصورت پل را دارا می باشد و میتوان به توان دو برابری روی بارهای 8 و 16 اهمی رسید.
چرا نمیتوان ازبار 4 اهمی در حالت پل استفاده کرد؟؟!!

دراشکال زیر یک نمونه مدار تست و تولید شده توسط طراحان ما در اختیار علاقمندان گذاشته شده تا در صورت تمایل بتوانند از آن استفاده کنند .

شماتیک
PCB
نمونه مدار ساخته شده

طراحی و ساخت آمپلی فایر کاری لذت بخش میباشد ، امیدواریم که اطلاعات قرار گرفته در سایت ما برای علاقمندان مفید واقع شود و بتوانند خودشان مدار طراحی کنند و از نتیجه کار خود لذت ببرند. سعی می کنیم در مقالات بعدی اطلاعات و مدارت عملی بیشتر در مورد آمپلی فایرها از انواع مخلتف ترانزیستوری ، ماسفتی ، کلاس D ، کراس اوورهای اکتیو و پسیو و … را در اختیار دوستان قرار دهیم .

2 thoughts on “آمپلی فایر TDA7294

  1. خسته نباشید
    با ترانس دوبل 28 ولت میشه راه اندازی کرد ؟
    معمولا هر یه ای سی چقدر جریان میکشه ؟

    1. بله با این ترانس میشه این آی سی رو راه اندازی کرد . از یک پل دیود و دو خازن 50 ولتی با ظرفیت 4700 میکرو فاراد استفاده کنید و حتما روی بار 8 اهمی راه اندازی کنید چون این ولتاژ برای یک بار 4 اهمی خیلی بالاست . جریان کشی آی سی به بار خروجی و توان ترانس شما بستگی دارد ولی حداکثر جریان پیک خروجی این آی سی در دیتا شیت 10 آمپر ذکر شده

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *